30. marraskuuta 2015

Antin päivä


Ensimmäinen adventti tuli ja hurahti ohi nopeaa. Koristeltiin lasten kanssa kotia hieman jouluiseen asuun. Sytyteltiin kynttilöitä sisälle ja lyhtyihin ulos. Ulkoiltiin (+8 asteessa) ja katseltiin telkkaria. Kuunneltiin Hoosianna  Youtubesta, koska ulkoillessa tv:stä tullut hoosianna meni ohitse. Kaivettiin säilöstä esiin vihdoinkin ne joulukalenterit ja sitten vain oltiin. Kerättiin voimia uuteen viikkoon. Tästä viikosta on tulossa ihana. Joulukuu alkaa, saadaan rakas vieras kylään ja viikonloppuna kunnioitetaan Itsenäisyyspäivää. Hyvä tästä tulee kaikesta harmaudesta huolimatta.

Vielä vähän Antin päivästä (perehdyin tarkemmin asiaan, koska mieheni kulkee kyseistä nimeä totellen...)

Antin päivän säästä on ennustettu tulevia ilmoja. "Selkeä Antin päivä lupaa tasaista talvea, mutta epävakaasta Antista epävakaista talvea. " Myös joulun sään kertoo Antti: "Jos Antti on ankara, niin joulu on joutava" Siis jos Anttina on pakkasta, jouluna on suojaa ja päinvastoin. Eli nyt näyttäisi siltä, että joulu vietetään ankarassa pakkassäässä, ainakin jos vanhan kansan ennustuksiin on uskominen.

Toinen sanonta säästä kuuluu, "jos Anttina sataa vettä, niin Tuomas (21.12) tuopi lumen", säätietojen mukaan Anttina ei piräisi sataa ja pakkastakin luvataan aste, pari. Mitenkähän tänä vuonna käy, kun etelään luvataan myrkylukemia ja tänne pohjoisemmaksikin erittäin huonoa keliä.

Mutta mikä parasta. "Antilla on perinteisesti ollut avaimet kädessä" ja sen on katsottu tarkoittavan, että Antti aloittaa juhlapyhät ja joulun valmistelut. Antin päivänä on avattava ruokavarastot ja ryhdyttävä joulu valmisteluihin. "Antti joulun aloittaa, Tuomas tupaan taluttaa"  Lähde: Heikki Tarma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti